2024 rekor kırdı: Siber saldırılarda ‘yapay zeka’ etkisi

OpenText 2025 Siber Güvenlik Tehdit Raporu Yayımlandı

Yazılım firması OpenText, siber güvenlik konusunda bilgi sunan “2025 OpenText Siber Güvenlik Tehdit Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. Rapor, 2024’ün zorlu bir yıl olduğunu vurgulayarak, dünya genelinde siber güvenlik trendlerini, algılarını, yönelimlerini ve davranışlarını içeren verileri sunuyor.

Siber Saldırılarda Yapay Zeka Etkisi

Rapora göre, 2024 yılı kötü amaçlı yazılımlarla gerçekleştirilen siber saldırılarda yüzde 28’lik bir artış göstererek tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Üretken yapay zekanın bu artışta önemli bir rol oynadığını vurgulayan rapor, işletmelerin yeni saldırılara hazırlıksız yakalandığını ortaya koyuyor.

Her yıl farklı hedefler ve saldırı biçimleri geliştiren siber korsanlar, güvenlik duvarlarını aşmayı hedefliyor. 2019’da en düşük olan siber saldırı oranları, 2022’de en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra 2024’te ise yüzde 86,5 düzeyinde gerçekleşti.

İş Bilgisayarları Güvenliği

Raporda, iş bilgisayarlarının bireysel bilgisayarlara göre daha güvenli olduğu belirtiliyor. İşletim sistemi sürümlerinin güncel olmasının siber saldırılara karşı koruma sağladığı vurgulanıyor. İşletim sisteminin en son sürüme yükseltilmesinin kötü amaçlı yazılım risklerini azalttığı ifade ediliyor.

Ölçeklendirilmiş saldırı ölçümlerine göre, küçük işletmelerin daha fazla saldırıya uğramasına rağmen büyük işletmelerin verileri siber saldırganların dikkatini çekmeye devam ettiği belirtiliyor. Raporda, ölçek büyüdükçe saldırılar ve etkilenmelerin arttığı vurgulanıyor.

Avrupa’da Siber Saldırılar

Raporun bölgesel risklere odaklandığı kısımda, 2024’te Avrupa’nın en çok saldırıya maruz kalan coğrafya olduğu belirtiliyor. Geçmişte daha az riskli kabul edilen Kıta Avrupa’sı, Güney Amerika’yı geçerek daha riskli bölgelere dahil oldu. Daha riskli bölgeler, daha az riskli bölgelere kıyasla 6 kat daha fazla siber saldırıya maruz kalıyor.

İmalat sektörünün en çok siber saldırılara maruz kaldığı belirtilirken, bilgi teknolojileri, şirketler, eğitim ve madencilik sektörlerinin de saldırıya uğradığı görülüyor.

Profesyonellerin Siber Saldırılara Maruziyeti

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Avustralya ve Hindistan’daki işletme yöneticileri, BT direktörleri ve güvenlik profesyonellerinin neredeyse yarısının fidye yazılımı saldırısına maruz kaldığı raporlanmıştır. Bu saldırıların karşısında ödemeler yapıldığını, ve ödemeler sonrasında verilerin geri yüklendiğini vurgulanmıştır.

Related Posts

Washington Post’tan dikkat çeken hamle: Amatör yazarlar yapay zeka yardımıyla köşe yazısı gönderebilecek

Bu hamlenin, gazetenin diğer yayınlardan, Substack yazarlarından ve amatör köşe yazarlarından gelecek dış görüş yazılarına daha fazla yer açma yönündeki daha geniş bir girişimin parçası olduğu bildiriliyor. YAPAY ZEKA YAZI KOÇU ‘EMBER’ DEVREDE …

Chatgpt’den iş dünyasına özel yeni özellikler: Bulut entegrasyonu ve toplantı kaydı geldi

Bu yenilikler arasında farklı bulut servisleriyle entegrasyonlar, toplantı kayıt ve döküm özellikleri ve derinlemesine araştırma için araç bağlantılarını sağlayan MCP (Model Bağlam Protokolü) desteği bulunuyor. BULUT SERVİSLERİYLE GÜÇLENDİRİLMİŞ …

Wi-fi şifresi unutkanlığına son: İşte farklı cihazlarda kayıtlı parolaları bulmanın pratik yolları

Belki de modemin arkasında başka bir odada bulunan uzun bir karakter dizisi ya da evin bir yerlerinde bir yapışkan not kağıdına yazılı. Her iki durumda da, bir arkadaşınızı, aile üyenizi veya iş arkadaşınızı rahatsız etmeden ya da kendi …

Meta, Constellation Energy ile 20 yıllık nükleer enerji anlaşması imzaladı

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi ABD’li teknoloji şirketi Meta, yapay zeka alanında artan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla Constellation Energy ile 20 yıllık nükleer enerji anlaşması yaptığını duyurdu.

Borsa İstanbul’da teknoloji zirvesi: DevSecOps başladı

Dünyanın farklı yerlerinden teknoloji uzmanlarını “AI for DevSecOps” temasıyla buluşturan ve Borsa İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilen DevSecOps Days İstanbul etkinliğinin açılışında gong çalındı. Etkinlikte gongu, Bilişim Teknolojileri (BT) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Serttaş, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Erdinç Tutam, Takasbank Genel Müdür Yardımcısı Taşkın Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilgi Güvenliği Daire Başkanı Burcu Doğan Kasacı ve Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Hasan Yaşar birlikte çaldı.

PEAKUP, 150’den fazla teknoloji liderini yapay zeka etkinliğinde buluşturdu

13 yılı aşkın süredir toplumu teknolojiyle geleceğe hazırlama vizyonuyla Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda bayrak taşıyan teknoloji şirketi PEAKUP, 2025’in başından bu yana dijital dönüşümü desteklemek ve vizyon birliği sağlamak amacıyla …