2025 Çay Sezonu Hazırlıkları Tamamlanıyor

Doğu Karadeniz’de 2025 Çay Sezonu Hazırlıkları Devam Ediyor

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan çay için 2025 yaş çay sezonuna hazırlıklar sona yaklaşıyor. Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde çay müstahsilleri, sezonun açılmasına sayılı günler kala son dokunuşları yapıyor.

Çaylarını Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (ÇAYKUR) satmayı planlayan çay üreticileri, bahçelerinde budama işlemleri gerçekleştirerek başlıyorlar. Ancak ÇAYKUR’a çay satmayı düşünmeyen üreticiler ise budama yapmadan doğrudan gübreleme işlemlerine odaklanıyor. Gübresini veren çay üreticileri en son olarak bahçelerinde ot temizliğine özen göstererek sezonu bekleyişe geçiyor.

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ise 2025 çay sezonunun erken başlamasını ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini hedeflediklerini belirtiyor. Alim, “Alım yerlerinin hazırlıkları tamamlandı. Üreticilerimizin bahçelerindeki bakım işlemlerini eksperlerimiz eşliğinde gerçekleştirerek tüm üreticilerimize rehberlik etmek istiyoruz. 1 Mayıs’ta kampanyaya başlayıp verimli bir sezon geçirmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Geçen kış mevsiminin zorlu hava koşullarının çay tarımında yüksek rekolteye katkı sağlayacağını vurgulayan Alim, toprak analizlerinin önemine de değindi. Alim, toprakların kış aylarında kar suyu ile havalandığını belirterek, bu durumun çayın kalitesini artırdığını ve verimin yükselmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

Ancak, hava şartlarının olumsuz seyretmesi nedeniyle bu yıl çay üreticileri için hazırlıkların geciktiğini dile getiren Melih Tümer, gübreleme işlemlerini geciktirdiklerini belirtiyor. Tümer, yaprakların gübreyle temasının çayı yakabileceğini ve verimin düşmesine sebep olabileceğini vurgulayarak, gübreleme sonrası yaprakları silkme veya set aralarına gübre serpme yöntemlerini tercih ettiklerini aktarıyor.

Hava koşullarının yakından takip edildiği Doğu Karadeniz’de, çay sezonuna hazırlıklar titizlikle devam ediyor. – RİZE

Related Posts

ABD’de mal ticareti açığı martta rekor seviyeye ulaştı

ABD’de mal ticareti açığı, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9,6 artarak 162 milyar dolara yükselirken, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Otomotiv üreticisinde motor sorunu: 600 bin ABD aracını geri çağırdı

Dünyaca ünlü otomotiv üreticisi General Motors, salı günü yaptığı açıklamada , ABD’de motor sorunları nedeniyle yaklaşık 600.000 SUV ve kamyoneti geri çağırdığını duyurdu.

Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması: ‘Beklentilerde kötüleşme var’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik durumuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun düşürülmesinin hükümetin birinci önceliği olduğunu belirten Şimşek, büyüme perspektifinin orta ve uzun vadede güçlü olduğunu iddia etti. Ayrıca, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmanın öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.

Çinli ihracatçılar ABD’den uzaklaşıyor: Yeni pazar arayışı hız kazandı

Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi’nin anketine göre, Çinli ihracatçıların yarısı ABD ile ticaretlerini azaltmayı planlıyor. Tarifelerin artan belirsizlik yarattığına dikkat çeken firmalar, kaybedilen siparişlerin yerine gelişmekte olan pazarlara yönelmeye hazırlanıyor. Çin tarafı, Washington’a tarifeleri müzakere yerine “silah” olarak kullanmama çağrısı yaptı.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir