TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Halk sağlığını tehdit ettiği belirtildi

Türk Tabipleri Birliği: Kenevir Maddesi Sağlık İçin Riskli Olabilir!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı KHK’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili görüşlerini kamuoyuna açıkladı. Yayımlanan metinde, kenevirin tıbbi etkilerine dair yeterli bilimsel kanıt bulunmadığı, yaygın kullanımının ciddi fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açtığı vurgulandı. TTB, mevcut yasa teklifinden kenevir düzenlemesinin çıkarılması çağrısında bulundu.

Kenevir nedir, nasıl etkiler gösterir?

TTB, açıklamasında, kenevirin dünyada en sık kullanılan yasadışı uyuşturucu olduğunu belirtti. Bitkinin, 400’den fazla kimyasal bileşen içerirken, delta-9-tetrahidrokannabinol (THC) ve kannabidiol (CBD) maddelerinin sinir sistemi üzerinde zıt etkiler gösterdiğini, yüksek dozda ve uzun süreli kullanımın psikolojik bozukluk riskini artırdığı ifade edildi.

Tıbbi kullanımda etkiler sınırlı, kanıtlar zayıf

Bazı ülkelerde kenevirin tıbbi kullanımına izin verildiği hatırlatılırken, etkilerinin yalnızca birkaç hastalıkta belirtileri hafifletmeye yönelik olduğu, güvenlik ve etkinlik açısından sağlam veriler bulunmadığı dile getirildi. En çok bildirilen yan etkiler arasında baş dönmesi, ağız kuruluğu, bilinç bulanıklığı ve sersemliğin yer aldığı belirtildi.

Eğlence amaçlı kullanımda ciddi sağlık sorunları

Tıbbi neden olmaksızın kullanılan kenevirin bilinç bozukluğu, halüsinasyon, kusma, bağımlılık, şizofreni, depresyon ve intihar eğilimi gibi sonuçlar doğurabileceği belirtildi. Kullanıcıların trafik kazalarına karışma oranının yüksek olduğu; ölümcül kaza riskinin %37, yaralanma riskinin %96, mal zararı riskinin ise %41 arttığı ifade edildi.

Yasal düzenleme sürecinde kimlerin görüşü alınmalı?

TTB, Sağlık ve Tarım Bakanlıkları başta olmak üzere, meslek örgütleri ve ilgili uzmanlık derneklerinin görüşlerinin alınması gerektiğini vurguladı. Uluslararası deneyimler ve bilimsel veriler ışığında düzenlemenin yapılmasının zorunlu olduğu kaydedildi.

‘Yasa teklifi gözden geçirilmeli’

TTB, tıbbi kullanımla sınırlı tutulması gerektiğini belirttiği kenevir maddesinin; kozmetik, destek ürün veya kişisel kullanım gibi alanlarda serbest bırakılmasının halk sağlığına zarar vereceğini ifade etti. Açıklamada, mevcut yasa teklifinden kenevir maddesinin çıkarılması gerektiği görüşü savunuldu.

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Yaşlılıkta yalnızlık tehlikesi; uzmanlar depresyon ve Alzheimer’a karşı uyarıyor

“Eğitim, sağlıklı beslenme, sosyal yaşam ve hareketli yaşam tarzı büyük önem taşıyor”

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.