ABD ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde daraldı: Tarifeler ve tüketici harcamaları etkili oldu

ABD Ekonomisi İlk Çeyrekte Daraldı: İşte Detaylar

2025’in ilk çeyreğinde ABD ekonomisi daralma yaşadı. İşletmelerin tarifelerden önce ithalat stoklarını artırmaya çalışması ve tüketicilerin harcamalarını kısması, gayri safi yurtiçi hasılayı (GSYH) olumsuz etkiledi. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, GSYH ilk çeyrekte mevsimsel ve enflasyona göre ayarlanmış yıllık yüzde 0,3 oranında azaldı. Bu, 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana görülen en büyük düşüş oldu.

GSYH’deki bu daralmada, ithalat stoklarının artması ve tarifelerin etkisi büyük rol oynadı. İthalat yüzde 41,3 oranında artarken ihracat yüzde 1,8 oranında arttı. Bu durum ekonomistlerin öngördüğü yüzde 0,4’lük büyüme tahmininden geride kaldı.

ABD Ekonomisi 2024’te Güçlü Başlangıç Yaptı

2024 yılına güçlü bir başlangıç yapan ABD ekonomisi istikrarlı bir şekilde büyürken, enflasyon azalmaya devam etti. İşsizlik oranı yüzde 4,1’de sabit kalırken işverenler, 2024’ün son çeyreğinde 628.000’den düşerek ilk çeyrekte 456.000 yeni iş yarattı.

Ancak, işletmeler ve bireyler, gümrük vergileri ve fiyat artışları konusundaki belirsizlikler nedeniyle endişeli. S&P 500 ve Nasdaq Composite’deki durgunluk, tarifeler ve ekonomik belirsizliklerden kaynaklanıyor.

Şirketlerin Endişeleri

American Airlines, PepsiCo, Procter & Gamble ve General Motors gibi büyük şirketlerin CEO’ları, tarifelere ilişkin belirsizliklerin planlama süreçlerini zorlaştırdığını ve tüketici güvenini sarstığını ifade ettiler. Colgate-Palmolive CEO’su Noel Wallace, şirketin yıllık kazanç tahminini düşürdüğünü ve belirsizliğin tüketicilerde endişe yarattığını belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell, tüketicilerin yüksek fiyatlarla karşılaşmasının ve ekonominin kısa vadede tarifeler nedeniyle daha yüksek işsizlikle karşılaşmasının olasılığının “güçlü” olduğunu vurguladı.

Related Posts

ABD’de mal ticareti açığı martta rekor seviyeye ulaştı

ABD’de mal ticareti açığı, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9,6 artarak 162 milyar dolara yükselirken, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Otomotiv üreticisinde motor sorunu: 600 bin ABD aracını geri çağırdı

Dünyaca ünlü otomotiv üreticisi General Motors, salı günü yaptığı açıklamada , ABD’de motor sorunları nedeniyle yaklaşık 600.000 SUV ve kamyoneti geri çağırdığını duyurdu.

Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması: ‘Beklentilerde kötüleşme var’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik durumuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun düşürülmesinin hükümetin birinci önceliği olduğunu belirten Şimşek, büyüme perspektifinin orta ve uzun vadede güçlü olduğunu iddia etti. Ayrıca, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmanın öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.

Çinli ihracatçılar ABD’den uzaklaşıyor: Yeni pazar arayışı hız kazandı

Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi’nin anketine göre, Çinli ihracatçıların yarısı ABD ile ticaretlerini azaltmayı planlıyor. Tarifelerin artan belirsizlik yarattığına dikkat çeken firmalar, kaybedilen siparişlerin yerine gelişmekte olan pazarlara yönelmeye hazırlanıyor. Çin tarafı, Washington’a tarifeleri müzakere yerine “silah” olarak kullanmama çağrısı yaptı.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir