Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Anti-aging -3-

Yaşlanma, hücrelerimizde biriken yıpranma ile ilgilidir. Vücudumuzdaki yaşlı hücreler, bölünmez ve çevrelerine zararlı sinyaller yayarak etkilerini artırırlar. Bilim insanları, yaşlanmayı yavaşlatabilecek yeni bir strateji olan senolitik ilaçlara odaklandı.

Yaşlı hücreler neden sorun?

Hücre yaşlanması, başlangıçta bir savunma mekanizması olmasına rağmen, temizlenmeyen yaşlı hücreler etrafta zararlı sinyaller yayarak hastalıklara neden olabilir. Bunlar kronik iltihaplanmaya, dokularda zayıflamaya ve organ fonksiyonlarında düşüşe yol açabilir.

Farelerde yapılan çalışmalarda senolitik ilaçların yaşlanmayı yavaşlattığı gözlemlendi. Mayo Clinic’teki araştırmalarda ise dasatinib ve quercetin kombinasyonunun yaşlı hücreleri öldürmede etkili olduğu görüldü.

Fisetin, Navitoclax, Quercetin… Hangisi ne işe yarıyor?

İnsanlarda senolitiklerin etkisi araştırılmaya devam ediyor. Unity Biotechnology şirketi yaşa bağlı hastalıklar üzerinde araştırmalar yapmaktadır. Mayo Clinic ise dasatinib + quercetin kombinasyonunun yaşlılıkla ilişkili hastalıklar üzerindeki etkilerini incelemektedir.

Klinik sonuçlar

Yapılan çalışmalarda, dasatinib ve quercetin kombinasyonunun pulmoner fibroz hastalarında olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Gelecekte böbrek yetmezliği ve osteoartrit gibi alanlarda da çalışmalar devam edecektir.

Hollywood yıldızları ve biyohacker’lar çoktan başladı

Bazı girişimciler ve biyohacker’lar FDA onayı olmayan senolitik ilaçları kullanmaya başlamıştır. Bu uygulamalar denetimsiz ve risklidir.

Dikkat! Gençleşme değil, sağlıklı yaşlanma

Senolitik ilaçlar sizi gençleştirmeyecek ancak yaşlılığa bağlı hastalıkları geciktirebilir ve organ işlevlerini koruyabilir. Hedef yaşam süresini uzatmak değil, yaşam kalitesini artırmaktır.

Dasatinib + Quercetin: Yaşlı hücrelerin doğal düşmanı mı?

Dasatinib ve quercetin kombinasyonu, yaşlı hücreleri hedef alarak öldürmede etkili bir formülasyondur. Dasatinib lösemi tedavisinde kullanılan bir kemoterapi ilacı iken, quercetin doğal bir flavonoidtir ve yaşlı hücreleri baskılayabilir.

YARIN:

  • Okinawa’dan Sardunya’ya, dünyanın en uzun ömürlü insanlarının yaşadığı 5 bölge: Blue Zones nedir?
  • Uzun ömür formülü: Bitkisel beslenme, aktif yaşam, güçlü sosyal bağlar ve “hayat amacı”
  • “% 80 doyana kadar ye”, “asansör değil merdiven”, “her gün biriyle konuş” gibi Blue Zone kuralları
  • Harvard ve Stanford’dan telomer araştırmaları: Hücresel yaşlanmayı durdurmak mümkün mü?

Related Posts

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

Her yıl 30 Mayıs, “Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü” olarak anılıyor. Bu sene Türkiye MS Derneği, Dünya MS Günü öncesinde, 27 Mayıs Salı günü basın toplantısı düzenledi. Merck Türkiye’nin desteğiyle gerçekleşen toplantıda, MS belirtileri “MSafeler” temalı yapay zekâ destekli eserlerle anlatıldı. Toplantıya Türkiye Multipl Skleroz Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir konuşmacı olarak katıldılar.