TÜİK Verilerine Göre Şeftali ve Nektarin Üretiminde Kayıp Bekleniyor
Türkiye İstatistik Kurumu’nun bu yıl için bitkisel üretim 1. tahminine göre, şeftali üretiminin yüzde 32 ve nektarin veriminin ise yüzde 35 düşüş göstermesi bekleniyor.
Bursa’nın Gürsu ilçesi, zirai dondan daha az etkilenmesine rağmen, verimde yaşanan yüzde 30 civarı kayıp nedeniyle fiyatların artmasına neden oldu.
Kilosu 50 liradan alınan şeftalinin maliyetlerinin ve kar paylarının eklenmesiyle yaz aylarında pazar ve marketlerde en az 100 liraya çıkması bekleniyor.
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Gürsu’da meydana gelen zirai don nedeniyle yaklaşık olarak 20 bin ton üretim yapılan arazide yüzde 25-30’luk kayıp yaşandığını belirtti.
Dönmez, “Şeftali ve nektarin üretiminde önde gelen İznik ve İnegöl’de daha büyük zarar oluştu. Bu da fiyatları yukarı çekti. Bugünlerde nektarin ve şeftali kilosu 45-50 lira arasında alınıyor” dedi.
Çiftçilerin fiyatlardan memnun olduğunu ancak vadenin uzun olması nedeniyle yeterince kazanç sağlayamadıklarını ifade eden Dönmez, maliyetlerin artmasıyla tüccarlar ve çiftçilerin zor durumda olduğunu belirtti.
Geçen yıla göre maliyet artışının yüzde 100’ü geçtiğini vurgulayan Dönmez, ürün azlığının ve maliyetlerin artmasının bu yaz fiyatları yüksek tutacağını ifade etti.