Yapay zeka enerji yatırımlarını solladı

Küresel Enerji Sektöründe Yapay Zeka Yatırımları Üç Kat Arttı

Geçen yıl küresel enerji piyasalarında yapılan yapay zeka yatırımları, enerji alanındaki girişim yatırımlarını üç kat artırarak 84 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan Dünya Enerji Yatırımları raporundan derlenen bilgilere göre, enerji sektöründe maliyetlerin artması ve politika belirsizliklerinin yatırım kararlarını etkilemesiyle birlikte sermaye, daha çok yapay zeka odaklı projelere yönlendi.

Şirketlerin enerji AR-GE harcamalarının son zamanlardaki en düşük büyüme oranını gösterdiği ortaya çıktı. Risk sermayesi yatırımları 2024’e kadar 8 milyar dolar azaldı. Yüksek faiz oranları, inovatif şirketlerde öz sermaye yatırımlarını cazip olmaktan çıkardı.

Yapay zeka ise hız kesmeden ilerledi. 2024’e kadar yapılan enerjiyle alakalı risk sermayesi yatırımlarının yaklaşık 3 katı olan 84 milyar dolarlık yatırım, yapay zeka teknolojilerine yapıldı.

Yapay zekaya olan bu ilgi, enerji sistemi optimizasyonu ve enerji inovasyonu için büyük fırsatlar sunuyor.

Çinli Şirketler Avrupa’nın Önüne Geçti

Rapora göre, 2025 itibarıyla merkezi Çin’de bulunan şirketler, küresel kurumsal enerji AR-GE harcamalarında en büyük paya sahip hale geldi.

Çinli firmaların payı 2015’te yüzde 16 iken, 2025’te yüzde 38’e yükseldi. Bu durumla birlikte Çinli şirketler, yüzde 27 ile 2. sırada yer alan Avrupalı firmaların önüne geçti.

Çin’deki kamu ve özel sektör arasındaki sınırların belirsiz olması, enerjiyle ilgili inovasyonlarda kamu ve özel AR-GE harcamalarının uyum içinde ilerlemesine olanak sağladı. Bu durum, Çin’in temiz enerji üretim zincirlerinde rekabet avantajı elde etmesine de katkı sağladı.

2015 yılında en yüksek enerji teknolojileri AR-GE bütçesine sahip olan 20 şirket arasında çoğunlukla ABD ve Avrupa merkezli otomotiv ve petrol-gaz şirketleri bulunuyordu. Ancak 2024’e gelindiğinde bu listede önemli değişimler ortaya çıktı.

Çinli saf batarya üreticisi CATL, batarya teknolojilerine odaklanan 2 üretici BYD ve Tesla ile birlikte listede kendine yer buldu. Elektrifikasyon için ekipman tedarik eden Denso, Schneider Electric ve Robert Bosch gibi firmalar da listeye girdi.

İlk 20’de yer alan petrol ve gaz şirketleri arasında ise Petrochina, Sinopec ve Saudi Aramco yer aldı.

Bu durumlar, Çinli firmaların enerji teknolojileri alanında artan küresel etkisini ve özellikle temiz enerji alanındaki rekabetçi konumunu gözler önüne seriyor.

AR-GE Harcamaları Düşük Seviyede

Şirketlerin enerji teknolojilerine yönelik AR-GE harcamaları 2024’te belirgin şekilde yavaşladı. Kurumsal enerji AR-GE harcamaları sadece yüzde 1 oranında artarak son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu durum, Kovid-19 salgını dönemi hariç olmak üzere kaydedilen en düşük performansı temsil ediyor.

Rapor, batarya, kömür, nükleer enerji, yenilenebilir enerji ve termik santral ekipmanları gibi önemli alanlarda faaliyet gösteren firmaların AR-GE yatırımlarını azalttığına dikkat çekiyor. Yüksek sermaye maliyetleri ve belirsiz piyasa koşulları, uzun vadeli ve riskli projelere olan ilgiyi azaltıyor.

Bu durum, özellikle küresel temiz enerji dönüşümü sürecinde özel sektörün AR-GE motivasyonunda ciddi bir düşüş yaşandığını gösteriyor ve enerji dönüşüm sürecinin artık sadece kaynaklara değil, inovasyona yönelik sermaye rotasına bağlı olduğunu vurguluyor.

Related Posts

Tütün ve tütün mamulleri ihracatı 7 yıl sonra 1 milyar doları aştı

Türkiye’nin tütün ve tütün mamulleri ihracatı bir yıllık dönemde 915 milyon dolardan 1 milyar 4 milyon dolara yükseldi.

Bakan Uraloğlu’ndan 5G açıklaması: ‘2026 yılı içerisinde ilk sinyali alırız’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5G ihalesini ağustosta yapmayı düşündüklerini belirterek, “2026 yılı içerisinde ilk sinyali alırız ve ilk etapta bütün ülkenin kapsanmasından ziyade belki yoğun illerin kapsanması ve 4,5G’de olduğu gibi peyderpey bir program dahilinde süreci yürütürüz diye düşünüyorum.” dedi.

Trump’ın ‘Amerikan altın çağı’na Fed engeli: Enflasyon korkusu rotayı bozdu

ABD Merkez Bankası, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarının yol açtığı ekonomik belirsizlikler nedeniyle faiz indirimi planlarını yavaşlatıyor. Fed artan enflasyon beklentilerine karşı temkinli adımlar atmaya hazırlanıyor.

Denetimler sıkılaşıyor! Gelir İdaresi bilişim alanında onlarca kişiyi işe alacak

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bilişim alanında çeşitli unvanlarda görev alacak 81 sözleşmeli personel alımı gerçekleştirecek. İlgili ilan, Resmi Gazete’de yayımlandı. SİBER GÜVENLİK DİKKAT ÇEKTİ Başkanlık, yazılımcıdan yapay zeka uzmanına kadar 16 …

Bakan Bayraktar’dan İran’dan doğal gaz sevkiyatı açıklaması: Devam ediyorlar!

Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) çerçevesinde düzenlenen, “Küresel enerji pazarı: Üretici ve tüketicilerin arasında dengeyi bulmak” başlıklı panelde konuştu. Enerji sektöründe uygun maliyetle arz güvenliğini sağlamayı …

Yabancılar borsada alım tarafına geçti

Yabancılar geçen hafta net 474,9 milyon dolarlık hisse senedi, 167,2 milyon dolarlık ÖST varlığı ve 579,6 milyon dolarlık DİBS aldı